topimage_01
Om föreningen Kansli och styrelse Aktuellt program Gamla Lund-Nytt Remisser Årsboken Medlemskap Länkar meny_avslutning
Aktuellt program


Efter ett mycket lyckat jubileumsår inleder vi nu våren 2019 med ett antal spännande programpunkter. Redan den 11 februari gästar Jonas Birgersson Föreningen och i mars görs ett besök på det nyrenoverade AF´s Arkiv & Studentmuseum. Senare i vår får vi ta del av fynd gjorda från utgrävningar i samband med bl.a. spårvägsbygget. Våren avslutas med en utflykt till Söderslätt.

Återigen stort tack för det gångna året och mycket välkomna till det nya!

Erik Larsson, ordförande

Föreläsningarna är öppna för alla men vi tar ut en avgift på 50 kronor för icke-medlemmar.


Fotografier

» Foton från programverksamheten


Program våren 2019


När? Måndag 11 februari klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? Framtiden i ett historiskt perspektiv
Föredrag av Jonas Birgersson, lundabo och serieentreprenör


När? Onsdag 27 mars klockan 18.00
Var? Akademiska Föreningen, Sandgatan 2
Vad? Akademiska Föreningens Arkiv & Studentmuseum
Vi gör ett besök i detta nyligen renoverade arkiv och museum som innehåller en unik samling av historiska dokument och föremål från Lunds studentliv. Våra guider berättar bl a om hur arkivet uppkom och vad det består av. Det blir även en rundvandring i AF-borgen. Samling i stora foajén kl 18.00, där vi blir uppdelade i två grupper. Biljetter (40 st.) à 20 kr. säljs på kansliet från 28 februari. Det går även bra att ringa (046-12 12 65) eller maila (gamlalund@telia.com) och boka biljett från kl 9.00 torsdag 28 februari. Förskottsbetalning till föreningens bankgiro: 325-1675 eller via Swish: 123 422 78 07.När? Måndag 29 april kl 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? Årsmötesförhandlingar
Därefter berättar författaren Claes Wahlöö om den kommande årsboken: Redaktörens bilder. Waldemar Wahlöös reportagebilder 1930-1956.


När? Måndag 20 maj klockan 19.00
Var? Pingstkyrkan, Stora Södergatan 25
Vad? På grävfronten mycket nytt – De senaste årens lundaarkeologi
Föredrag av Conny Johansson Hervén, chef Kulturmiljöavdelningen, Kulturen
Den nya spårvägen, omdaningen av torg och gatumark och nybyggnation har bidragit till att den arkeologiska verksamheten varit omfattande de senaste åren. Det har resulterat i många observationer spridda över hela stadslandskapet och i föredraget görs ett försök till en överblick av de nya resultat som framkommit om det medeltida Lund.


När? Lördag 25 maj
Vad? Vårutfärd till Söderslätt
En heldagsresa med buss till Söderslätt, en viktig odlingsbygd, starkt präglad av skiftesreformer under 1800-talet. Den medeltida kyrkan Fru Alstad blir vår första anhalt. Många medeltida kyrkor ersattes av moderna kyrkor under 1800-talet. Ett exempel är Tullstorps kyrka, ritad av C.G. Brunius, invigd 1848. Vi besöker även Jordberga gods, som är känt sedan 1355 och har genomgått många förändringar. C.G. Brunius var en av dess arkitekter. Långsamt kommer vi att fara förbi gårdar, där lundensiska författare från förra sekelskiftet vuxit upp.
Mer information i kommande nummer av Gamla Lund-Nytt.


» Förteckning över föreningens samtliga föredrag och programpunkter

footer